Is de banaan een dik-maker?

Welnee. Ook als  je wilt afvallen is de banaan juist een fruitsoort die je niet mag laten liggen. Vroeger werd er door diverse voedingsdeskundige verteld dat de banaan juist het voedingsmiddel was dat je links moest laten liggen. De banaan zou teveel calorieën bevatten.

Bananen AfvallenNijmegen
Gegrilde BBQ banaan

De wetenschap weet vandaag de dag veel meer en tegenwoordig  weten ze ook dat het veel ingewikkelder in elkaar steekt. Zo zijn er al veel verhalen rond om de banaan naar het land van fabels gestuurd.  Zo ook het verhaal dat je dik wordt van de banaan.

De banaan bevat veel zetmeel, wat tijdens de rijping omgezet wordt in suiker. Dat proef je heel goed, want hoe rijper de banaan hoe zoeter. Zo bevat een hele rijpe banaan net zoveel suiker als een koekje. Maar de banaan is een super tussendoortje voor de zoete trek, en altijd beter dan welk snoepgoed dan ook. Omdat de banaan veel vezels bevat, voel je je ook nog eens langer verzadigd. Daar komt bij dat de zetmeel in de banaan niet door je lichaam wordt opgenomen en dus ook niet dik maakt.

Nog een pluspunt van een banaan is het hoge kaliumgehalte. Gemiddeld bevat een banaan 425 mg kalium, een mineraal wat de bloeddruk verlaagt. Het kaliumgehalte in de banaan is veel hoger dan welke andere vrucht dan ook.

Behalve kalium bevat de banaan ook ijzer, fosfor, magnesium, zink, selenium en calcium. Allemaal mineralen die ons lichaam goed kan gebruiken. De banaan bevat ook nog eens vitamine in hoge concentraties, vitamine C, en heel veel B – vitamine, waaronder foliumzuur en B6. Deze stof speelt een rol bij diverse hormonen, die belangrijk zijn voor het afweersysteem en voor de aanmaak van bloed.

Heb je een gezellige avond achter de rug, met iets te veel drank, dan heb je altijd de morning after banaan. Heb je knallende hoofdpijn, dan brengt de banaan verlichting. Het hoge magnesiumgehalte zorgt ervoor dat de bloedvaten zich kunnen ontspannen en dat verminderd de hoofdpijn.

New-Motion

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s