Luister naar je lichaam!

Als je snakt naar fastfood, dan is dat eigenlijk een signaal van je lichaam dat het een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen. Daarom hierbij een lijstje van enkele gezonde alternatieven die zin in deze ongezonde voeding verminderen.

MC Donald afvallen Nijmegen

Je hebt zin in:
 patat, hamburgers en ander fastfood
Je lichaam heeft behoefte aan: zout
Wanneer je lichaam hard werkt door bijvoorbeeld sport, stress of zelfs door de hele dag in airconditioning te zitten, verliest het zout. Fastfood is een snelle manier om dit op te nemen, maar zo krijg je wel meer binnen dan je nodig hebt. Hierdoor vernauwen je bloedvaten  en stijgt je bloeddruk en krijg je te veel calorieën binnen.
Alternatief: Sushi is een bron rijk aan natriumrijke producten net zoals zeewier en vis.

Zeekraal AfvallenNijmegen

Je hebt zin in: chips en brood
Je lichaam heeft behoefte aan: proteïne
Wanneer je een snel metabolisme hebt, verbrandt je lichaam sneller voeding waardoor je meer zin hebt in koolhydraten die een vol gevoel geven. Maar nadien ben je snel weer hongerig. Omdat het langer duurt om proteïnes te verteren, geeft deze stof langer een verzadigd gevoel.”
Alternatief: soja, vlees, vis, kip, quorn, peulvruchten, seitan, tempeh of eieren. Zorg dat deze ingrediënten aanwezig zijn in elke maaltijd.

Je hebt zin in: chocolade
Je lichaam heeft behoefte aan: magnesium
Magnesium helpt het metabolische systeem van je lichaam je energie te geven. Als je moe bent is het verleidelijk om naar chocolade te grijpen, omdat het magnesium bevat. Maar de suiker maakt je nog meer moe, je vermijdt dit dus beter. Of kies voor minimaal 79% pure chocolade, want dat is dan wel weer gezond.
Alternatief: noten, zaden en volkorenproducten.

Je hebt zin in: cafeïne
Je lichaam heeft behoefte aan: ijzer
Vrouwen verliezen veel ijzer tijdens hun menstruele cyclus. Als je dit niet snel aanvult, zul je je moe voelen omdat deze stof helpt zuurstof te vervoeren in je lichaam. Doordat je moe bent, heb je zin in koffie, maar wanneer de cafeïne is uitgewerkt, zal je je weer moe voelen.
Alternatief: rauwkost als broccoli of gedroogd fruit als abrikozen en vijgen.

Bloemkool broccoli AfvallenNijmegen

Update:
Je hebt zin in: suiker
Je lichaam heeft behoeft aan: glucose
Ons lichaam, en vooral ons brein, heeft enorm veel behoefte aan glucose, want die stof wordt gebruikt als bron van energie. Daarom moet het niveau voortdurend op peil gehouden worden. Het is echter niet handig om daarvoor naar suiker te grijpen, aangezien je hier juist weer moe van wordt. Beter kan je dan voor fruit kiezen, dit is een ideale leverancier van glucose, welke het lichaam ook beter om kan zetten in energie.
Alternatief: 
fruit als sinaasappels, bessen, kiwi en aardbeien.

(bron: J. Zwaan)

New-Motion, samen met je voedingscoach in beweging!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s