Groene kracht 2

spirulina is zo rijk aan voedingsstoffen dat de alg wekenlang alle andere voeding zou kunnen vervangen zonder dat je tekorten oploopt.

Spirulina afvallen Nijmegen

Aan spirulina worden min of meer dezelfde goede eigenschappen toegeschreven als aan chlorella. De spiraalvormige alg zou zo rijk zijn aan voedingsstoffen, dat het wekenlang alle andere voeding zou kunnen vervangen zonder dat je tekorten oploopt. Niet voor niets werd spirulina in 1974 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de beste alternatieve voedingsbron voor de toekomst. De alg is de rijkste natuurlijke bron van vitamine, mineralen en plantaardige eiwitten te wereld.

De eiwitten in de blauwgroene alg zijn opgebouwd uit negen ‘gewone’ en acht essentiële aminozuren. Die essentiële aminozuren kan het lichaam zelf niet aanmaken en moeten dus van buitenaf worden aangevoerd. Het lichaam kan alleen nieuwe eiwitten opbouwen ( voor spierweefsel, hormonen en antistoffen) als alle aminozuren voorradig zijn. Spirulina zorgt ervoor dat ook de essentiële aminozuren niet ontbreken.

Verder bevat deze alg ook nog eens alle B-vitaminen; heel belangrijk voor het zenuwstelsel en de bloedsuikerspiegel. Spirulina levert bovendien hoge doses bèta-caroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A en E. De alg bevat daarnaast alle mineralen die voor ons essentieel zijn: ijzer, magnesium, mangaan, kalium, calcium, fosfor, zink en selenium. In spirulina bevinden al die voedingsstoffen zich in een ideale verhouding tot elkaar, waardoor het lichaam ze optimaal kan opnemen en gebruiken.

En of dat alles nog niet genoeg is…… Net als chlorella is spirulina bijzonder rijk aan chlorofyl, de gezonde groene kleurstof. Maar spirulina is niet alleen groen, de alg is ook blauw. Dat is te danken aan fycocyanine, een kleurstof die verder in geen enkele plant voorkomt. Fycocyanine heeft tal van gezonder eigenschappen. Zo ondersteunt het kleurstofje de ontgiftende werking van de lever en de nieren, beschermt het onze cellen tegen vrije radicalen, stimuleert het de bloedvorming en versterkt het ons afweersysteem.

And last but not least: spirulina is opvallend rijk aan gamma-linoleenzuur, een vrij zeldzaam vetzuur dat door het lichaam omgezet wordt in prostaglandine. Deze hormoonachtige stof vervult verschillende functies in het lichaam, zoals het reguleren van de bloeddruk. Ook zorgt postaglandine ervoor dat cholesterol geen plaque (vetophopingen in de slagaderen, die leiden tot aderverkalking) kan vormen in de bloedvaten.

Deze afwijkingen zijn het gevolg van ophopingen van cholesterol, afkomstig uit het langsstromend bloed, dat via kleine  haarscheurtjes in de wand doordringt. Deze cholesterolophopingen (zgn. plaques) kunnen vervolgens verkalken. Dit proces  noemen we atherosclerose (slagaderverkalking).

aderverkalking afvallen Nijmegen

New-Motion, samen met je voedingscoach in beweging!

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s