Bijnieruitpuitting

Wat is bijnieruitputting?

Bijnieruitputting is een verzameling van verschijnselen en symptomen die samen bekend staan als een syndroom. Bijnieruitputting ontstaat wanneer de bijnieren onder het benodigde niveau functioneren. Bijnieruitputting wordt het vaakst geassocieerd met intense en langdurige stress, maar kan ook optreden tijdens of na acute of chronische infecties.

bijnier afvallen Nijmegen

 

Zoals de naam al doet vermoeden is het belangrijkste symptoom van bijnieruitputting een gevoel van vermoeidheid dat zelfs niet beter wordt door een goede nachtrust. Het is echter geen gemakkelijk vast te stellen probleem zoals mazelen of de bof.

Normaal gesproken zien mensen met bijnieruitputting er wel gewoon gezond uit en hebben ze geen duidelijke tekenen van een lichamelijke ziekte. Echter, deze mensen leven wel met een bijna constant vervelend gevoel of vermoeidheid.

Mensen die bijnieruitputting hebben proberen het vaak om met koffie, cola en andere stimulerende middelen de dag te beginnen en zichzelf op die manier gedurende de hele dag overeind te houden

Dit syndroom heeft de laatste eeuw al veel verschillende andere namen gehad, zoals niet-Addison hypoadrenia, bijnier neurasthenie subklinische hypoadrenia, adrenale apathie, neurasthenie, en nu dus bijnieruitputting. Hoewel er veel verschillende mensen over de hele wereld er last van hebben heeft de reguliere geneeskunde het (nog) niet erkend als een apart, officieel syndroom.

Flinke problemen voor mensen die er last van hebben

Bijnieruitputting kan iemands leven flink overhoop gooien. In de ernstigere gevallen is de werking van de bijnieren zo drastisch verminderd dat mensen die er last van hebben moeite hebben om meer dan een paar uur per dag uit bed te komen. Bij elke verdere vermindering van de bijnierfunctie wordt elk orgaan en systeem in ons lichaam verder aangetast.

Er treden veranderingen op in de manier waarop we koolhydraten, eiwitten en vet verwerken, ons vocht- en elektrolytenbalans raakt van slag, het hart- en het cardiovasculaire systeem werkt niet zo goed meer, en zelfs ons libido neemt af.

Er zijn veel andere veranderingen die op een biochemisch en cellulair niveau plaatsvinden in ons lichaam als reactie en ter compensatie van de daling van bijnierhormonen die optreden bij bijnieruitputting. Het lichaam doet zijn best om voor de minder-functionerende bijnieren te compenseren, maar dit gaat ten koste van veel energie waardoor mensen de hele dag moe zijn.

Wat zijn de oorzaken van bijnieruitputting?

Bijnieruitputting is het gevolg van een situatie waar de bijnieren niet kunnen voldoen aan de eisen die gesteld worden als gevolg van stress. De bijnieren zorgen voor een respons van ons lichaam op elke vorm van stress (of het nu fysieke, emotionele of psychische stress is) door middel van hormonen die de energieproductie en-opslag, het immuunsysteem, hartslag, spierspanning, en andere processen reguleert die ons in staat stellen om met deze stress om te kunnen gaan.

Of het nu om een emotionele crisis gaat zoals de dood van een geliefde of een familielid, een fysieke crisis, zoals een grote operatie moeten ondergaan, of een soort van ernstig herhaaldelijk voorkomend of voortdurende stress, onze bijnieren moeten op de stress reageren en de homeostase in ons lichaam behouden. Als de reactie van onze bijnieren onvoldoende is dan is de kans groot dat iemand in zekere mate last heeft van bijnieruitputting.

Tijdens bijnieruitputting functioneren de bijnieren nog wel, maar niet voldoende om een ​​optimale homeostase van het lichaam te behouden. Dit komt omdat de natuurlijke productie van de regulerende hormonen is afgenomen. Meestal komt dit door overstimulatie van de bijnieren, dit kan worden veroorzaakt door zeer intense stressvolle episodes of door chronisch stress dat uiteindelijk een cumulatief effect heeft op de bijnieren.

Wie is extra vatbaar voor bijnieruitputting?

Iedereen kan op een bepaald moment in zijn of haar leven last krijgen van bijnieruitputting. Een intense of langdurige ziekte, een crisis, of een aanhoudende moeilijke situatie kunnen ervoor zorgen dat zelfs de meest gezonde mensen uiteindelijk de lichamelijke reserves uitputten.

Er zijn echter wel verschillende factoren die iemand vatbaarder maken voor bijnieruitputting. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde levensstijlfactoren: ongezonde voeding, alcohol- en drugsmisbruik, te weinig slaap en rust, of te veel stress, chronische ziekte of herhaalde infecties zoals bronchitis of longontsteking, langdurige situaties waardoor jij je hulpeloos of gevangen voelt?

Tekenen en symptomen van bijnieruitputting

Wanneer de bijnieren uitgeput raken, dan leidt dit tot een afname van bepaalde hormoonspiegels, vooral cortisol. 

In de meest extreme vorm wordt dit aangeduid als de ziekte van Addison, een aandoening die spierzwakte, gewichtsverlies, een lage bloeddruk en lage bloedsuikerspiegel veroorzaakt, dit is een ziekte die uiteindelijk levensbedreigend kan worden.

Gelukkig krijgen slechts er vier personen per 100.000 last van de ziekte van Addison. In de meeste gevallen is ziekte van Addison het gevolg van een auto-immuunziekte, maar het kan zich ook ontwikkelen na zeer ernstige stress.

Aan het andere uiteinde van het spectrum, en daartussen, ligt bijnieruitputting (ook wel hypoadrenia genoemd). Hoewel de symptomen minder ernstig zijn dan bij de ziekte van Addison kunnen de symptomen van bijnieruitputting wel degelijk slopend zijn voor diegene die er last van heeft.

Non-Addison hypoadrenia (bijnieruitputting) is normaalgesproken niet ernstig genoeg om te worden beschouwd als een medische noodsituatie. Het is zelfs zo dat de moderne geneeskunde het niet eens erkent als een apart syndroom. Toch kan het vervelende gevolgen hebben voor mensen die er last van hebben.

Bij de ernstigere gevallen van bijnieruitputting is de werking van de bijnieren is zo verminderd dat het alle aspecten van de gezondheid aantast.

Klassieke tekenen en symptomen van bijnieruitputting zijn:

 • Vermoeidheid en zwakte, vooral in de ochtend en middag
 • Een onderdrukt immuunsysteem
 • Verhoogde kans op allergieën
 • Spier- en botverlies en spierzwakte
 • Depressie
 • Verlangen naar eten met veel zout, suiker of vet
 • Hormonale disbalans
 • Huidproblemen
 • Auto-immuunziekten
 • Verhoogde overgangsklachten (bij vrouwen)
 • Laag libido
 • Duizeligheid bij het opstaan ​​vanuit een zittende of liggende positie
 • Verminderd vermogen om met stress om te gaan
 • Problemen met wakker worden in de ochtend, ondanks een volledige nachtrust
 • Slechter geheugen

Bovendien krijgen mensen met bijnieruitputting vaak ineens weer een stoot energie rond 18:00, gevolgd door slaperigheid rond 21:00 of 22:00 die ze vaak weerstaan​​. Daarnaast is het gebruikelijk dat ze om 23:00 nog weer een keer extra energie krijgen, waardoor het voorkomt dat ze gewoonlijk pas rond een uur of een s’ avonds in slaap vallen.

Daarnaast hebben mensen met bijnieruitputting vaak ook abnormale bloedsuikerspiegel en psychische stoornissen, zoals verhoogde gevoelens van angst en bezorgdheid, en vertrouwen vaak op koffie, frisdrank en andere vormen van cafeïne om wakker te blijven.

Zoals de naam al aangeeft is het meest voorkomende symptoom van bijnieruitputting het feit dat deze mensen niet wakker kunnen worden, het feit dat ze het idee hebben dat ze gewoonweg niet genoeg energie hebben om de dag door te komen. En omdat vermoeidheid een veel voorkomend symptoom is bij veel verschillende ziektes wordt bijnieruitputting door artsen vaak over het hoofd gezien of verkeerd gediagnosticeerd.

Natuurlijke en simpele stappen om te herstellen van bijnieruitputting

Het kost flink wat tijd om de bijnieren compleet uit te putten, dus is het ook logisch dat het niet vanzelf gaat dat het lichaam zich kan herstellen. Realistisch gezien kunnen mensen het volgende verwachten:

 • Zes tot negen maanden hersteltijd voor verminderde bijnieruitputting
 • 12 tot 18 maanden hersteltijd voor matige bijnieruitputting
 • Tot 24 maanden hersteltijd voor ernstige bijnieruitputting

Het goede nieuws is dat natuurlijke behandelingen zeer effectief zijn tegen dit syndroom. Met genoeg tijd, geduld en deze volgende tips zullen mensen zich al snel beter voelen.

 • Het belangrijkste is om mentaal tot rust te komen. Of dit nu gaat om stress op het werk, een relatie, oud zeer, het maakt niet uit. Het is belangrijk om van binnen tot rust te komen want anders zal er uiteindelijk niets gaan veranderen.
 • Luister naar je lichaam en rust wanneer jij je moe voelt (dit betekend bijvoorbeeld ook gewoon overdag even een kort dutje doen of je gewoon even rustig houden.)
 • Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging en maak gebruik van een uitgebreid programma van krachttraining, aerobic, en intervaltraining.
 • Kies voor gezonde, voedzame maaltijden. Het is belangrijk het lichaam voldoende energie te geven.
 • Vermijd stimulerende middelen zoals koffie en frisdrank, deze kunnen de bijnieren namelijk nog verder uitputten.

Om een goede bijnierfunctie te behouden is het noodzakelijk om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Natuurlijk is het belangrijk om gezond te eten, maar het is ook van belang om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. De volgende richtlijnen zullen hierbij helpen:

 • Eet elke twee tot vier uur een kleine maaltijd of snack
 • Eet binnen een uur nadat je wakker wordt
 • Eet een kleine snack vlak voordat je gaat slapen
 • Eet voordat je honger hebt. Wanneer honger hebben dan zit het lichaam in feite al zonder brandstof (en dus een lage bloedsuikerspiegel), dit zorgt weer voor extra stress op de bijnieren

Heb je nog goede tips tegen een bijnieruitputting? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

New-Motion, samen met je voedingscoach in beweging!

Bronnen

http://www.mayoclinic.com/health/adrenal-fatigue/AN01583

Optimale gezondheid Jack Boehorst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s