een tsunami van hormoonverstorende stoffen

Als je aan een groep vrouwen 40+ vraagt of ze persoonlijk een vrouw kennen met kanker, dan gaan veel handen omhoog. Een op de drie vrouwen in Nederland krijgt vroeg of laat te maken met kanker. Ik vind dit een ongelooflijk cijfer en vraag me steeds af waarom er niet veel méér aan preventie wordt gedaan. In Nederland leven we in een tsunami van xeno-oestrogenen die onze gezondheid bedreigen, van vrouwenkwaaltjes tot allerlei vormen van kankers. Vooral vrouwen 40+ lijken hier kwetsbaar voor. Het goede nieuws is dat we zelf veel kunnen doen om dit te voorkomen.

 

Borstkanker afvallen Nijmegen

Wat zijn normale oestrogenen?
Onze lichaamseigen oestrogenen zijn vrouwelijke hormonen die we o.a. nodig hebben om zwanger te kunnen worden; ze worden geproduceerd door onze eierstokken. In de puberteit zorgen oestrogenen er bij een meisje voor dat de borsten zich ontwikkelen en er meer vet op heupen en dijen komt. Als er voldoende vet aanwezig is dan start de eerste menstruatie. Als jonge meisjes overgewicht hebben, dan start deze eerste menstruatie dus eerder. Tegenwoordig zijn er al meisjes van 8 jaar die beginnen met menstrueren. Mogelijk hebben xeno-oestrogenen hier ook invloed op.  Als je eierstokken met pensioen gaan tijdens de overgang dan dalen de niveaus van oestrogeen en progesteron. De productie hiervan wordt deels over genomen door je bijnieren, je huid en je vetcellen.

Wat zijn dan xeno-oestrogenen?
Xeno-oestrogenen zijn stoffen in onze omgeving die dezelfde werking hebben als oestrogenen in ons lichaam maar die veel krachtiger zijn. Deze stoffen zijn veelal afkomstig uit de petro-chemische industrie want de basis ervan is aardolie. Aardolie is een oeroud natuurproduct; het wordt immers gevormd door resten van miljoenen jaren oude planten en dieren. Door bewerking van aardolie in de chemische industrie kunnen producten ontstaan als plastics, medicijnen, kleding, onkruidverdelgers, afwasmiddelen, bestrijdingsmiddelen,  benzine, kleurstoffen, zoetstoffen, en smaakverbeteraars. Het zit ook in producten als zeep, shampoo, nagellak, cosmetica, allerlei verzorgingsproducten en parfums. En ook in rood vlees en melkproducten omdat dieren granen krijgen te eten die bespoten zijn met pesticiden.

Begrijp je waarom ik spreek over een tsunami van xeno-oestrogenen? We kunnen er niet aan ontkomen, het is overal om ons heen. Ook ‘de pil’ is een vorm van xeno-oestrogenen die onze hormonen verstoren.

Teveel xeno-oestrogenen leidt tot oestrogeendominantie
Voor hormonen in je lichaam én dus je gezondheid, is balans heel erg belangrijk. Deze balans is moeilijk te handhaven bij zoveel xeno-oestrogenen die ons lichaam uit balans gooien. De belangrijkste balans die wordt verstoord in ons lichaam is oestrogeen ten opzichte van progesteron. Als er sprake is van teveel oestrogeen ten opzichte van progesteron spreken we van oestrogeendominantie.

Door oestrogeendominantie wordt je lichaam langzaam vergiftigd zéker als deze oestrogenen afkomstig zijn van buiten je lichaam. Ze kunnen ook afkomstig zijn uit je lichaam zelf, als er sprake is van overgewicht. In je vetcellen wordt namelijk ook oestrogeen aangemaakt. Heb je een stevig overgewicht dan is er dus sprake van nog méér oestrogenen in je lichaam. Dr Peter Eliot van de Harvard University heeft wereldwijd onderzoek gedaan naar de niveaus van oestrogenen in het lichaam van vrouwen. Hij constateerde dat de oestrogeenniveaus van vrouwen in Westerse industrielanden vele malen hoger lag dan die van vrouwen in ontwikkelingslanden en als abnormaal moesten worden gezien.

De kwalijke gevolgen van oestrogeendominantie
Oestrogeen heeft een cel-delende werking in je lichaam. Oestrogenen hebben immers gezorgd voor je borsten en dijen tijdens de puberteit. Dat was ook de bedoeling. Maar als er sprake is van oestrogeendominantie ontstaan er legio van klachten in je lichaam. Ik heb al deze klachten eens naast de gangbare overgangsklachten gezet en kwam tot een opmerkelijke conclusie: 80% van de overgangsklachten staan ook in het rijtje van oestrogeendominantie!

Ik noem hier de belangrijkste en meest voorkomende: vermoeidheid, depressie, endometriose, vocht vasthouden en opgeblazen gevoel, slecht functionerende schildklier, PCOS, PMS, slapeloosheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, haarverlies, ziekten galblaas, laag libido, borstkanker, borstcycten, fybromalgie en baarmoederkanker. Borstkanker geen overgangsklacht zeg je? Wist je dat dit de meest voorkomende doodsoorzaak is van vrouwen tussen de 40 en 55 jaar?

Overgangsklachten of oestrogeendominantie?
De vraag die mij bezighoudt is: zijn de veel voorkomende overgangsklachten in onze Westerse wereld niet het gevolg van oestrogeendominantie? Er zijn ontwikkelingslanden waar vrouwen nauwelijks overgangsklachten hebben, ze hebben niets eens een woord voor “opvlieger” omdat ze dat niet kennen. Veel van onze klachten komen daar niet voor. In de USA heb ik cijfers gelezen dat men  inschat dat 50% van de vrouwen last heeft oestrogeendominantie. Zouden onze cijfers zoveel afwijken? Ik verwacht het niet.

Vrouwen zijn kwetsbaar, vooral 40+
Wij vrouwen lijken kwetsbaarder voor oestrogeendominantie dan mannen omdat in onze hormoonhuishouding deze balans belangrijker is dan bij mannen. Daarbij komen wij meer in contact met cosmetica, parfums, verzorgingsproducten en ik denk ook huishoudelijk schoonmaakproducten. Toch? Allemaal xeno-oestrogenen. Vrouwen 40+ zijn dan nog eens extra kwetsbaar omdat vanaf deze leeftijd het hormoon dat oestrogeen in balans moet houden, nl. progesteron, van nature gaat dalen. Normaal gesproken daalt het lichaamseigen oestrogeen ook dus is er niets aan de hand. Maar door alle xeno-oestrogenen en eventueel overgewicht wordt de balans uit evenwicht gebracht. Overigens wordt de daling van de kwaliteit van sperma bij mannen ook in verband gebracht met xeno-oestrogenen dus ook onze mannen ontkomen hier niet aan.

En wat is het goede nieuws?
Ik geloof niet dat er in Nederland een arts is die de conclusie oestrogeendominantie zal trekken als je met je (overgangs) klachten bij hem komt. Zeker niet als het om ernstige zaken als endometriose of kanker gaat. Ik hoop dan ook dat je deze informatie kunt gebruiken om te voorkomen dat het zover komt.

Wat kan je doen om deze tsunami van xeno-oestrogenen zoveel mogelijk te ontwijken?

  1. Voeding: eet conform de richtlijnen. Hiermee hou je je hormonen zo goed mogelijk in balans. Eet zoveel mogelijk biologisch, beperk het gebruik van rood vlees en zuivelproducten. Eet sowieso niet teveel vlees en vis. Kies voor producten uit glas in plaats van blik of pakken. Drink geen water uit plastic flessen. Verwarm niets in de magnetron maar zeker niet in een plastic bakje. Eet regelmatig fyto-oestrogenen zoals lijnzaad, gefermenteerde soja, alfalfa of peulvruchten. Eet veel groene groenten en koolsoorten; zij beschermen tegen kanker. Gebruik chlorella en spirulina als groene superfoods.
  2. Huishoudelijke producten: gebruik zoveel mogelijk natuurlijke, milieu-vriendelijke producten. Deze zijn doorgaans ook vriendelijk voor jou. Denk ook aan luchtverfrissers, wasmiddelen. Of leer schoonmaken zoals onze oma’s deden: met citroen, azijn, zuiveringszout, uien enz. Met een paar druppeltjes etherische olie erbij ruikt het heerlijk.
  3. Verzorgingsproducten en cosmetica: vermijdt alles wat niet nadrukkelijk biologisch is. Verdiep je erin. Er zijn geweldig goede producten op de markt in allerlei prijsklassen die wél natuurlijk zijn. Gebruik tandpasta zonder fluor. Denk ook aan deodorants, shampoo’s, zeep ed. Gebruik je veel cosmetica en verzorgingsproducten; lees dan eens ter motivatie het boek Giftige schoonheid van Samuel Epstein.
  4. Afvallen: we denken dat we gezond worden door af te vallen. De waarheid is dat je eerst gezond moet worden voordat je kunt afvallen. Zet stapjes op bovengenoemde drie gebieden. Het kan zijn dat je dan al langzaam begint af te vallen als je te zwaar zou zijn. Drink voldoende water en/of kruidenthee en gebruik voldoende vezels.
  5. Zoek een hormoonvriendelijker alternatief voor de “pil” als voorbehoedsmiddel.
  6. Blijf vooral ook bewegen: door middel van bewegen en zuurstof voer je afvalstoffen af, hou je je stofwisseling in actie én je hormonen in balans.

Onlangs vond ik deze handige glazen flessen met een hippe, beschermende hoes om groene smoothies, sapjes of water in mee te nemen. Ze hebben een brede opening zodat ze goed zijn schoon te maken. Misschien ook handig voor jou? Klik hier voor meer informatie.

(Bron:  )

New-Motion, samen met je voedingscoach in beweging!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s